Givet att information som kan vara skyddsvärd används för att realisera AI-lösningar väcks nygamla frågor avseende skyddsåtgärder till liv. Inte sällan har informationssäkerhet fått stå tillbaka en kortare tid för varje ny hype som moln, datalager, virtualisering med flera. Varje hype har också lett fram till nya säkerhetsåtgärder, ibland av nygammal karaktär, …
Läs merI den budget som precis presenterats av regeringen återfinns en historisk satsning på cybersäkerhet enligt dem själva. I den ordning som nu gäller portioneras budgeten ut under en period av flera veckor som kantas av pressreleaser och pressträffar innan den slutligen når riksdagens bord. Det är en strategi som gör att budgeten …
Läs merDen 19 juli påverkades flygtrafik, betalsystem, banker, börser med flera. Det var inte en cyberattack som många först trodde, utan tvärtom, sett till hotaktören. Det var Crowdstrikes programvara Falcon, som paradoxalt nog ska bidra till robustare system, som kraschade miljontals Windowsdatorer världen över. Ett problem som behövde avhjälpas manuellt vilket …
Läs merVar går gränsen för uttrycket ändamålen helgar medlen om lagstiftaren inte förstår medlen? Vad har legaldefinitionerna för betydelse om de rättsvårdande myndigheterna bortser från dem? Regering, riksdag och de rättsvårdande myndigheterna verkar ånyo ha tappat fotfäste i verkligheten och den uppfattning av verkligheten de själva har skapat. Det har till och med gått så långt …
Läs merBeslutet är fattat! Nu uppdateras EU:s förordning om elektronisk identifiering och betrodda tjänster (eIDAS-förordningen). Den största nyheten är att en identitetsplånbok, vid namn ”EU Digital Identity Wallet” (EUDI Wallet), introduceras. När eIDAS-förordningen introducerades 2014 fanns det också höga ambitioner, som tyvärr ofta mötts med digitala väntrum. Blir det annorlunda nu? …
Läs mer