Den 19 juli påverkades flygtrafik, betalsystem, banker, börser med flera. Det var inte en cyberattack som många först trodde, utan tvärtom, sett till hotaktören. Det var Crowdstrikes programvara Falcon, som paradoxalt nog ska bidra till robustare system, som kraschade miljontals Windowsdatorer världen över. Ett problem som behövde avhjälpas manuellt vilket …
Läs merVar går gränsen för uttrycket ändamålen helgar medlen om lagstiftaren inte förstår medlen? Vad har legaldefinitionerna för betydelse om de rättsvårdande myndigheterna bortser från dem? Regering, riksdag och de rättsvårdande myndigheterna verkar ånyo ha tappat fotfäste i verkligheten och den uppfattning av verkligheten de själva har skapat. Det har till och med gått så långt …
Läs merBeslutet är fattat! Nu uppdateras EU:s förordning om elektronisk identifiering och betrodda tjänster (eIDAS-förordningen). Den största nyheten är att en identitetsplånbok, vid namn ”EU Digital Identity Wallet” (EUDI Wallet), introduceras. När eIDAS-förordningen introducerades 2014 fanns det också höga ambitioner, som tyvärr ofta mötts med digitala väntrum. Blir det annorlunda nu? …
Läs merI krönikan i mars konstaterades det att kommunerna står inför en rad utmaningar. Det är tydligt att det inte bara är kommunerna som är satta under press. I dagarna kom Riksrevisionens rapport Informationssäkerhet i vård och omsorg (RiR 2024:6) som visar att de åtgärder som regeringen och myndigheterna vidtagit inte har varit tillräckliga …
Läs merNyligen presenterades delbetänkandet av Utredningen om genomförande av NIS2- och CER-direktiven (SOU 2024:18) som anser att kommunerna i sin helhet, med några få undantag, omfattas av utredningens förslag till lag om cybersäkerhet. I dagarna tillkännagav Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) sin tillsynsplan för 2024 där granskning av kommunernas arbete med dataskyddsförordningen ligger högt på agendan. I dagarna röstade …
Läs mer