Mobil e-legitimation dominerade årets deklaration

2016-05-26

Skatteverket har presenterat statistiken för årets deklaration, och som vanligt är det ökande användning av e-leg.

Deklarationen är årets största händelse i e-leg-Sverige. Alla är nyfikna; hur har användandet sett ut, har alla system klarat av belastningen, vilka typer av e-leg har använts och så vidare. All statistik är naturligtvis inte tillgänglig för allmänheten, men vi kan titta på det Skatteverket har publicerat för att skaffa oss en uppfattning om hur läget ser ut.

Det som verkligen står ut i årets statistik är att användningen av mobilt BankID har ökat med lite drygt 50% jämfört med förra året, från 1,5 miljon till 2.27 miljoner. Mobilt BankID är nu den överlägset vanligaste metoden att deklarera elektroniskt, den näst vanligaste metoden är SMS som i år användes av cirka 900 000 deklaranter. Mobilt BankID är alltså mer än dubbelt så vanligt förekommande som den näst vanligaste metoden. Nästan varannan e-deklarant använde mobilt BankID (40%).

Notis_e-leg_tabell1

 

 

 

 

 

 

 

 
Mobilt BankID lanserades av bankerna i juni 2011, och det första året man kunde använda mobilt BankID för att deklarera var 2012. Förra året, 2015, blev mobilt BankID för första gången den vanligaste autentiseringsmetoden för e-deklaranter. På fyra år seglade alltså mobilt BankID upp på förstaplatsen, och i år sopar den banan med de andra alternativen.

Samtidigt ses en minskande användning av e-leg på kort och fil, den ”gamla vanliga” e-legitimationen. Minskningen jämfört med förra året är drygt 25%, från cirka 1 miljon till knappt 750 000.

Notis_e-leg_tabell2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andelen e-deklaranter som använt e-leg (både mobilt och ”vanligt”) har ökat från 47% år 2015 till 54% i år. I år är alltså e-leg för första gången vanligare är alla andra elektroniska metoder tillsammans.

Notis_e-leg_tabell3

 

 

 

 

 

 

 

 
Och om vi undersöker statistiken Finansiell ID-teknik BID AB, populärt kallat ”BankID” så ser vi ännu tydligare att mobilt BankID är på stark frammarsch. Det ska påpekas att denna statistik omfattar samtlig användning av BankID, inte bara deklarationen.

Notis_e-leg_tabell4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Vi kan alltså konstatera att mobil autentisering är det e-deklaranterna föredrar. Det ger en enkelhet i handhavandet, inga mjukvaror att installera eller kortläsare att leta rätt på. Ser vi sedan på statstiken från Finansiell ID-teknik så framträder mönstret ännu tydligare; Användarna föredrar mobilt e-leg!

Om din organisation funderar på någon form av autentiseringslösning rekommenderar vi starkt att ni undersöker möjligheterna för mobil autentisering. Det är där det händer…

Mer information finner du här:
http://www.skatteverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/
https://www.bankid.com/assets/bankid/

För mer information och frågor, kontakta oss på sales@certezza.net