De intervjuer som gjordes i media samma dag som blev känt att källkoden till Windows 2000 & NT på drift hade ett entydigt budskap, antalet sårbarheter i Windows kommer att öka ytterliggare.
Den 16 februari bekräftade Microsoft att delar av källkoden till Windows 2000 och Windows NT otillåtet publicerats på Internet. Microsoft, i nära samarbete med FBI, arbetar i skrivande stund med att spåra läckan. Microsoft förnekar att källkoden har läckt ut från någon av dem som har tillgång till källkoden via program såsom Microsoft Goverment Security Program (GSP).
Samma dag som Microsoft bekräftade det inträffade fick Microsoft information om en sårbarhet som upptäckts tack vare den otillåtna publiceringen av källkoden. Enligt Microsoft var detta en redan känd sårbarhet som de redan hade en lösning till.
Det finns två skolor. Den stängda skolan som hävdar att om man hemlighåller all källkod och de teknologier som används så får man den säkraste lösningen. Den andra skolan hävdar motsatsen, att man skall publicera sin lösning öppet för att ge möjlighet för utomstående parter att granska och kritisera lösningen. Vilken skola väljer de som utvärderar och implementerar kryptering? De väljer utan tvivel den öppna skolan.
Det finns fler undantag från den öppna skolan. Microsoft får väl anses gå i främsta ledet för den skolan. När de skulle implementera VPN så valde man att bygga en egen lösning, PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol), istället för att använda en öppen lösning såsom IPsec. I sin lösning byggde de in ett eget protokoll för identifiering, en egen funktion för checksummekontroll och en egen algoritm för nyckelgenerering. Förvånande i sammanhanget är att de valde en erkänd krypteringsalgoritm. Resultatet blev att alla egenutvecklade mekanismer som hade till uppgift att säkerställa lösningen gav lösningen motsatt effekt. Detta är till stor del historia idag. Historien visar också att de som har behov av säkra IP-tunnlar över osäkra nät såsom Internet väljer IPsec framför PPTP.
Användandet av sluten kod, hemsnickrade funktioner och egenutvecklade mekanismer ställer stora mycket krav på den interna granskningen. Världens största mjukvaruföretag visar med all önskvärd tydlighet att den interna granskningen aldrig kan ersätta den granskning som kan ske av var och en.
Vi vet att Microsofts kod historiskt sätt varit välfylld av säkerhetsbrister. Fler är att vänta, frågan är bara i vilken takt de upptäcks. När nu källkoden finns tillgänglig så lär det rimligen upptäckas fler brister per tidsenhet än tidigare. Samtidigt ges källkoden den granskning som öppen källkod utsätts för, som på sikt gynnar användarledet och i slutändan ger oss ett mer tillförlitligt operativsystem.
© 2004 Thomas Nilsson, Certezza AB
Thomas Nilsson