Allt var bättre förr…

2014-12-30

Så här inför ett nytt år är det lätt att tänka tillbaka, och jag tänker på min nyårskrönika 2013 Dupondtarnas bidrag till avlyssningsskandalen. Jag måste säga att jag var ganska nöjd med den, kanske så nöjd att jag tyckte den förtjänade lite bättre uppmärksamhet än vad den kanske fick. Usch så bittert tänkt, nästan i stil med Mr Beans självbelåtenhet. Typ ”Allt var bättre förr….”

Att tänka tillbaka är egentligen ganska enkelt och det är sannerligen inte svårt att komma med en massa tillrättalägganden. Typ ”Vad var det jag sa…”, eller ”Varför gjorde de inte som jag sa…”.

Det är som alltid kittlande att tänka framåt, men kräver mycket mer än att luta sig tillbaka och reflektera över andras tillkortakommanden. Det kräver mer än bara en aktiv tanke och det innebär också ett blottande av tanken. Ett blottande som med tiden kan te sig pinsamt. Med 18 år av månatliga krönikor i bagaget så finns det horder av pinsamheter, men faktum är att en av de tidiga krönikorna från februari 1997 LAN och Internet flyter ihop vittnar också om att det finns tankar som håller än idag.

”Vi kommer förhoppningsvis att börja utforma våra IT-lösningar oberoende av vår nätverkslösning och i stället koncentrera oss på det stöd som våra IT-system skall ge vår kärnverksamhet.”

Inte trodde jag att jag 18 år senare skulle citera mig själv. Jag skäms nästan över min självgodhet. Oavsett känns det bittert att konstatera att vi ännu inte med önskvärd tydlighet nått det 18 år gamla målet! Jag vågar dock påstå att ambitionen kvarstår. Moln och mobilitet är kanske ledstjärnan för att nå målet? Personligen tror jag att varje begränsning, som även moln och mobilitet utgör, innebär att målet fortsatt är långt borta.

Att påstå att det var bättre förr innebär att nöja sig med en lösning som är långt ifrån perfekt. Sett ur min och mina kollegors profession vore det att gräva vår egen grav. 2014 var för oss ett år där vi visade att det var många lycksökare som nöjde sig med att leverera IT-lösningar som för dem var tillräckligt bra. IT-lösningar som läcker som ett såll, sårbara som aldrig förr, med dagens mått mätt, och inte minst designade för att möta dåtidens krav. Förskräckligt minst sagt.

Jag hoppas och tror att mångas uppvaknande under 2014 innebär att vi går in i ett 2015 som innebär att vi alla blir bättre kravställare. Varför nöja sig med något som är halvdant? Tvärtom, 2015 är det år när vi inte längre nöjer oss med IT-leverantörens halvskrala löften. 2015 är det år när IT-leverantörerna äntligen inser att de verkligen inte är normerande! Och kanske aldrig har varit…

Det är starka men viktiga ord. Jag önskar att när jag 2033 blickar 18 år tillbaka kan säga att det var 2015 det vände. 2015 var året när vi fick ett verkligt fokus på informations- och IT-säkerhet. Inte någon ytterligare teoretisk parantes, utan ett faktiskt handfast arbete inleddes med långsiktiga ambitioner. Jag vill 2033 kunna blicka tillbaka och säga att det var verkligen inte bättre förr. För frånvaron av ett sådant faktum skulle innebär att vi nu står på randen till en informationsteknologisk härdsmälta!