Snart kommer de traditionella kryptoalgoritmerna vara obsoleta. Därför måste vi redan nu förbereda oss för nästa generations kryptoalgoritmer. Det finns nu framtidssäkra algoritmer som godkänts av NIST men hur ska vi gå till väga för att flytta från de traditionella algoritmerna som RSA till kvantsäkra algoritmer? Med stöd av medel från MSB och EU:s finansieringsprogram för ett digitalt Europa (DIGITAL) kommer Certezza att ta fram en vägledning som ska hjälpa verksamhetsutövare med övergången. Vägledningen väntas vara klar den 30 april 2025.
I september 2024 öppnade Sveriges nationella samordningscenter för forskning och innovation inom cybersäkerhet (National Cybersecurity Coordination Centre, NCC-SE) vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en utlysning till företag som vill söka utvecklingsbidrag för projekt som kan bidra till att stärka Sveriges kapacitet och infrastruktur inom cybersäkerhet och beredskap. Utlysningen finansieras gemensamt av MSB och EU:s finansieringsprogram för ett digitalt Europa (DIGITAL).
För att kunna lämna kvalificerad rådgivning inom våra expertisområden följer Certezza den senaste utvecklingen, bland annat inom kryptografi och PKI. Detta, tillsammans med de erfarenheter vi har från flera decennier av stora och komplicerade PKI-projekt med hög verkshöjd, kommer till användning här. Genom NCC-SEs utlysning såg vi en möjlighet att bidra till att stärka Sveriges och EU:s cybersäkerhetsförmåga genom att dela med oss av vår kunskap och kompetens på ett sätt som kommer många till del.
Projektet syftar till att skapa en vägledning som stödjer verksamhetsutövare i övergången till kvantsäkra algoritmer. Projektet adresserar behovet av ökad kunskap och beredskap inom cybersäkerhet kopplat till kryptering, med fokus på att hjälpa verksamheter att möta kommande regulatoriska krav och stärka sin informations- och cybersäkerhet.
Totalt var det 180 företag som sökte medel inom ramen för NCC-SEs utlysning. Den 4 december stod det klart att Certezza väl adresserar de mål och utmaningar som fastställts i utlysningen och att vårt projekt förväntas bidra till stärkt cybersäkerhetskapacitet i linje med EU:s och Sveriges målsättningar. Det förväntade resultatet bedöms stärka Sveriges och EU:s cybersäkerhetsförmåga. Arbetet med vägledningen har nu påbörjats och den publiceras i slutet av april.
Det är med ödmjukhet vi tar oss an projektet som inte hade kunnat prioriteras utan bidrag från NCC-SE, MSB och EU:s finansieringsprogram för ett digitalt Europa (DIGITAL).