Vi belyser högaktuella ämnen inom informations- och cybersäkerhet. I år är AI ett självklart ämne att uttolka, lika självklart som att i slutet av 90-talet tala om DNSSEC och WAP. DNSSEC blev en viktig pusselbit för en robust infrastruktur, men tveksamt om någon minns WAP, Wireless Application Protocol. De smarta telefonernas intåg gjorde att initiativtagarna till WAP, Ericsson, Motorola och Nokia, fick se sig omsprungna. Om AI kommer att ha lika stor påverkan på oss som de smarta telefonerna återstår att se, men gemensamt är att de bidrar till att lyfta fram vikten av informations- och cybersäkerheteten.
Mäta informations- och cybersäkerheteten. Är det möjligt? Vi reflektera över landet Sveriges ledningssystem för informationssystem (LIS). Hur hänger det ihop ur ett nationellt perspektiv? Hänger det ens ihop?
Det regleringsarbete som sker inom EU och nationellt. Det slår sannolikt alla rekord, hittills, samtidigt är det viktigt att hålla jämna takt med den tekniska utvecklingen. Vi diskuterar vad effekterna blir när lagstiftaren inte hänger med. Både i form av ett allt mer sårbart samhälle och att digitaliseringen hämmas.
Den digitala identitetsplånboken börjar ta fart, vi kommer ta upp konkreta användningsfall, och det omvända. Vi kommer att sortera ut vad som händer inom e-legitimerings- och e-underskriftsområdet där vi bättre harmoniserar med resten av EU inom vissa delar, och i andra delar inte alls har harmoni inom EU. Vi reder även ut teknikaliteter som hur SAML och OpenID-connect skiljer sig åt, men också hur de samexisterar.
I vanlig ordning kryddar vi våra Säkerhetsdagar med nördigheter från våra olika kompetensområden varvat med det som är aktuellt för dagen. Vi välkomnar inspel från alla ni som har deltagit på våra säkerhetsdagar genom åren. Tveka inte att dra ett mejl till thomas@certezza.net med tips och idéer!
Vi ser fram mot att träffa er den 5 december på Oscars. Anmälan görs HÄR.