När säkerhetsskyddslagens skärpta regler om överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet infördes undantogs bland annat överlåtelser av fast egendom. Samtidigt aviserades att man skulle utreda frågan särskilt. Sedan igår ligger ett förslag på bordet.
Skärpt kontroll av utländska fastighetsförvärv SOU 2024:84
Bakgrund
Utredningens övergripande uppdrag har varit att ta ställning till om statlig kontroll bör införas vid överlåtelser och upplåtelser av viss fast egendom av väsentlig betydelse för totalförsvaret.
Utredningen har inte sett något som tyder på att strategiska förvärv och nyttjanden av svenska fastigheter idag sker i någon större omfattning, men konstaterar att sådana förvärv förekommer enligt svenska myndigheter inom totalförsvaret. Säkerhetspolitiska implikationer av utländska förfoganden över svenska fastigheter har också uppmärksammats medialt vid flera tillfällen de senaste åren. Det har då bland annat handlat om utländska förvärv och nyttjanden av svenska hamnar och av fastigheter som är belägna i närheten av totalförsvarsviktig verksamhet.
Utredningen konstaterar också att det finns brister i det rättsliga skyddet för totalförsvaret vid överlåtelser och upplåtelser av fast egendom. Särskilt beträffande fastigheter som är av väsentlig betydelse för totalförsvaret. Kontrollen över fast egendom behöver därför stärkas. Utredningen föreslår att det bör ske genom att staten ges utökad möjlighet att granska och vid behov hindra överlåtelser och upplåtelser av fast egendom som kan skada totalförsvaret.
Utredningens förslag
Utredningen föreslår en ny lag om vissa utländska förvärv av fast egendom. Lagen ska också tillämpas på förvärv av tomträtt, arrende och aktier i privata bolag vars tillgångar i allt väsentligt utgörs av fast egendom. Lagen innebär krav på förvärvstillstånd för medborgare utanför EES, personer utan medborgarskap, stater utanför EES eller juridiska personer med säte inom EES där en person med medborgarskap utanför EES har inflytande motsvarande 25 % av röstetalet eller utövar faktiskt inflytande över den juridiska personen.
Tillstånd måste sökas inom en månad efter förvärvet, för sent inkomna ansökningar ska avvisas. Tillståndsmyndigheten ska meddela tillstånd inom tre månader från en fullständig tillståndsansökan. Tillståndet ska avslås om förvärvet kan inverka skadligt på väsentliga totalförsvarsintressen. Konsekvensen av ett avvisat eller avslaget tillstånd är att fastighetsköpet är ogiltigt.
Följer man inte lagen kan man drabbas av en sanktionsavgift på mellan 25 000 kr och 25 miljoner kronor.
Om man ropat in en fastighet på exekutiv auktion och inte får tillstånd är man skyldig att vidareöverlåta egendomen inom sex månader från auktionen vunnit laga kraft.
Reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.
Ett viktigt hål är på väg att lappas
Det pågår ett intensivt arbete att täppa till flera regulatoriska sårbarheter som funnits i Sverige under en lång tid – det är mycket bra! Särskilt överlåtelser av fast egendom har varit lite av ett sorgebarn i detta avseende. Utredningen har gjort ett gediget arbete och en grundlig utredning och lämnat ett förslag som är väl avvägt och underbyggt. Intressant att läsa om den långa historiska återblick rörande kontroll av utländska fastighetsförvärv. Alltifrån förvärv av hemman för brunstensbrytning och oro för prisutvecklingen på fritidshusmarknaden i vissa eftertraktade områden till fastigheter av betydelse för försvaret och anledningen till varför regelverket togs bort. Men man kan fundera över om det inte vore en bra modell att generellt utgå från en sanktionsmodell som är baserad på omsättning än absoluta tal. Särskilt när det ligger ett förslag på att ändra det i säkerhetsskyddslagssammanhang.