Modempooler

2000-05-01

Varför har ni kvar modempoolen bakom brandväggen?

Jag kan inte sluta att förvåna mig över att antalet modempooler till det företagsinterna nätverket inte minskar. Alla undersökningar, allt från handuppräckning på en föreläsning till rigorösa undersökningar visar samma sak. Modempoolen är kvar bakom brandväggen. Är den där för att stanna?

I den tidsålder då vi inte hade ett världsomspännande nätverk, så var det vanligt att man upprättade modempooler för att erhålla access till det företagsinterna nätet när man var på resande fot. De flesta av oss vet, att det var via dessa modempooler som vågen av intrång inleddes. Några har under hand säkrats sina modempooler med lösenordsdosor, motringning etc. Men, modempoolen finns kvar bakom brandväggen. En knäckt access till modempoolen, är en access till det företagsinterna nätet.

Det finns en fråga som jag ställer mig om och om igen -Varför är det inte mer tilltalande att ringa upp med ett vanligt lokalsamtal i den stad man befinner sig, oavsett världsdel, och säkra den accessen med stark identifiering och kryptering i högsta klass? Investeringen av en sådan lösning är mindre än motsvarande modempool och de löpande kostnaderna är klart lägre. Dessutom får man en lösning som är mångdubbelt säkrare jämfört med den egna modempoolen bakom brandväggen. En annan positiv effekt med en sådan lösning är att man kan utnyttja de fasta internetaccesser på hotellen som byggs i rasande takt. Ett sådant exempel är Caribian hotell i Åbo, ett annat exempel är stadshotellet i Åmål.

Hur vågar ni ha kvar modemen bakom brandväggen och framför allt, hur har ni råd med det?

© 2000 Thomas Nilsson, Certezza AB