Knappt 25 dagar kvar innan europeiska E-legitimationer måste vara anslutna

2018-09-05
Det är märkvärdigt tyst från svensk offentlig sektor angående eIDAS, och ändå är det lagkrav att tillåta inloggning med utländska e-legitimationer om mindre än en månad (29 september 2018). Vi tror att man antingen inte är medveten om detta lagkrav, eller att man helt enkelt inte vågat/orkat komma igång efter semestrar och med stundande val.

Samtidigt är det inget större åtagande för exempelvis en kommun att följa den nya förordningen. Om man, som de flesta kommuner, redan har federativ förmåga innebär det bara att upprätta en ny federation med eIDAS-noden, och sedan sköter denna nod hela det federativa mot resten av Europa. Tillbaka får man ett ID och om man ännu inte har tjänster med stöd för inloggning från europeiska e-legitimationer så räcker det med att hänvisa användaren till ett “väntrum” för att uppfylla förordningen. Det innebär även att man har infrastrukturen på plats när sådana tjänster finns tillgängliga.

Certezza är en aktiv aktör i eIDAS-arbetet och har redan utfört ett flertal eIDAS-arbeten för våra kunder. Vi står redo att möta våra kunders utmaningar även på eIDAS-området.

Mer om eIDAS: www.elegnamnden.se/eidas/omeidasforordningen

För mer information hur vi på Certezza kan hjälpa er kontakta sales@certezza.net eller via 08-791 92 00