IPv6 är ingen stor sak, eller?

2015-04-29

Med jämna mellanrum så uppmärksammas den näst intill totala frånvaron av IPv6. Larmklockorna ringer, men ingen ger dem någon egentlig uppmärksamhet. Utom möjligen en smal liten klick som intresserar sig mer för IPv6 än vad andra gör.

Operatörerna kanske någon tänker. Åh nej, säger jag med bestämdhet. Någon av er kanske minns våra IPv6 undersökningar (Är du IPv6-redo?, Is your ISP IPv6 ready?) för ett antal år sedan som inte direkt talade till operatörernas fördel. Vi blev för övrigt tillfrågade inför Netnods vårkonferens om vi inte ville göra en uppdatering av vår undersökning. Sagt och gjort. Vi snurrade ett varv till och det blev ännu en besvikelse. Se presentationen här: IPv6 from the Moon to the Earth…

En intressant reflektion under konferensen är hur långt fram Sveriges nätelit egentligen ligger. En indikation är att kontrollera hur många av de långt över 100 representanter som hade checkat ut en IPv6-adress i det trådlösa nätet. Ungefär en tredjedel visade det sig. Säger inte detta något? Flera försvarar sig med att investerarna inte har någon förståelse för IPv6. Sedan när intresserade sig en extremt duktig tekniker för vad en investerare tänker och sedan när blev IPv6 ett hett samtalsämne bland investerarna? Jag vill påstå att en investerare förutsätter att kapitalet förräntas och att var och en följer sin instinkt.

Om instinkten färgas av lockelsen att fortsatt leva med NAT och IPv4 så är det en bra säljsignal till investeraren.

Finns det då inte några sammanhang där IPv6 är av ringa betydelse? Självklart. För en komponent som en HSM (Hardware Security Module) ligger det väl inte högst på agendan och under nyckel ceremonin är det inte den största frågan. Men, varför leta efter ursäkter?

Flera har reagerat över våra och andras undersökningar att den skjuter förbi hela konsumentmarknaden. Det är sant. Mycket i Sverige är färgat av att ingen vill vara en röd fläck på kartan (exempelvis Kommuner med IPv6). Vi får ganska många förfrågningar om uppdrag där det enda målet är att ändra färgen på kartan (det gäller för övrigt DNSSEC också). Hujedamig vad vi har misslyckats i nationen i jämförelse med många andra nationer.

Hur var det då med konsumentledet och IPv6? Räcker det med att säga illa? Vi studerade nyligen Telias Öppen Fiber och döm om vår förvåning, Öppen Fiber verkar öppen även för IPv6. Åtminstone enligt Telias egen utsago och ingen av de tjänsteleverantörer vi tillfrågat har hävdat motsatsen. Tvärt om erkänner de, inte ens motvilligt, att de inte kan leverera IPv6 till konsument. Inte ens Telia såsom tjänsteleverantör kan. Jag menar vill. Det är faktiskt så. Telia vill inte leverera IPv6 till konsumentledet!

Vad är detta för tjafs? På en fungerande marknad hade detta varit en icke-fråga. Låt oss bidra till en fungerande marknad, välj bort leverantörer som medveten väljer bort IPv6!

Jag vill så klart ingen illa, men dumhet borde ibland ha ett straff. När de operatörer som ännu vägrar IPv6 till slut tvingas slå på det och inser förvånande att merparten av trafiken kommer att gå över IPv6 så kommer kallduschen. Alla ni som var tidigt ute, först ett stort stort tack, och ni behöver inte ens fundera över utmaningen. För er är det naturligt. Alla de som hävdar att de är IPv6 redo. I teorin ja, men i praktiken inte! För er är det ännu onaturligt.

I en växande marknad med sakernas Internet som kommande drivkraft så är inte IPv4 och NAT vägen fram. Det är med andra ord konsumentmarknaden som har mest att tjäna på IPv6 och där intresset från operatörerna är minst. Krafterna i att försöket ånga på införandet i Sverige har tyvärr träffat helt fel.
Röda fläckar hos myndigheter blir precis på gränsen till gröna medan konsumentledet är helt utom räckhåll. Detta måste vi ändra på nu!