Expertområde i fokus: Digital tillit

2024-10-23

Digital tillit är en central aspekt inom cybersäkerhetsområdet som snabbt har ökat i betydelse. Efterfrågan på hög tillit i digitala tjänster växer, drivet av lagstiftningar som den utvidgade eIDAS-förordningen och krav från nationella initiativ som Nationella Läkemedelslistan (NLL) och Digitala Nationella Proven (DNP). Dessa förändringar ställer högre krav på företag och offentlig sektor att använda säkra och tillförlitliga digitala lösningar.

På Certezza har vi en gedigen kompetens inom digital tillit, med experter som besitter djup kunskap om e-legitimationer, betrodda tjänster, identitetsintygsutfärdare (IdP), elektroniska underskrifter och konsumtion av e-legitimationer. Tack vare våra kunniga konsulter på området kan vi hjälpa våra kunder att navigera den komplexa terrängen av lagkrav och tekniska lösningar, samtidigt som vi bygger förtroende i digitala miljöer.

Antalet regelverk och ramverk som styr digital tillit har aldrig varit fler än idag. Ett exempel på den snabba utvecklingen är hur e-tjänstelegitimationer, som tidigare endast användes primärt internt inom organisationerna, nu har blivit ett allt vanligare verktyg för extern autentisering. Detta märks bland annat genom hur DNP kräver betrodd autentisering mot Skolverkets provplattform för anslutning till dess tjänster.

Säker Digital Kommunikation (SDK) är ett annat viktigt initiativ som möjliggör säker informationsöverföring mellan organisationer i olika sektorer. Det är en federation som sträcker sig över organisationsgränser och syftar till att skapa en mer tillförlitlig digital infrastruktur.

Den digitala utvecklingen drivs delvis av strävan efter effektivare och mer hållbara arbetsprocesser. Traditionella metoder, som att scanna och hantera pappersdokument med fysiska underskrifter, ersätts snabbt av smidigare lösningar med elektroniska underskrifter och digitala processer. Samtidigt ser vi en ökning av antalet e-tjänster, vilket ställer ytterligare krav på säker och effektiv hantering av digitala identiteter och behörigheter.

I takt med att cyberhoten blir mer sofistikerade och hot från både statliga och icke-statliga aktörer ökar blir behovet av att överge enkla inloggningsmetoder som lösenord och engångskoder alltmer påtagligt. Den globala säkerhetssituationen bidrar också till att höja kraven på digital tillit, vilket gör att fler organisationer söker säkrare och mer robusta lösningar för att säkerställa tillräckligt skydd av sin information.

Vår uppfattning är att även pandemin har accelererat utvecklingen. Innan pandemin var distansarbete relativt ovanligt inom den offentliga sektorn medan hybridarbete idag är en självklarhet för många. Den nya arbetsmodellen har tvingat fram nya säkerhetslösningar som fungerar oavsett var personalen befinner sig, vilket ytterligare ökat trycket på säkra och tillförlitliga digitala verktyg.

Certezza har byggt upp ett dedikerat expertområde inom digital tillit för att möta dessa utmaningar. Våra konsulter har en bred kompetens inom området och kan arbeta tvärfunktionellt för att hjälpa våra kunder att hantera de komplexa krav som ställs på säkerhet och tillit i dagens digitala landskap.

En stor utmaning för många av våra kunder är att hantera de omfattande och ofta mångfacetterade krav som ställs inom digital tillit. Det handlar inte bara om tekniska lösningar, utan även om att uppfylla krav på incidenthantering, riskhantering och personalsäkerhet. Att endast involvera IT-avdelningen räcker sällan; informationssäkerhetssamordnare och andra nyckelroller inom organisationen måste också engageras. Är man som organisation van vid att arbeta i silos så kan det också bli en utmaning.

Certezzas experter inom digital tillit kan hjälpa kunden att se helheten, från behovs- och nulägesanalyser till upphandlingskrav och lösningsförslag anpassade till den unika organisationen. Vi erbjuder stöd genom hela processen för att säkerställa att ni möter de krav och behov som finns, samtidigt som vi hjälper er att bygga förtroende i era digitala tjänster.

På Certezza Säkerhetsdagen den 3 december kommer en hel akt att tillägnas åt just digital tillit. Där kommer vi ha nöjet att fördjupa oss i ämnen som lagstiftning och ramverk, betrodda tjänster, användning av mobilen som bärare av e-legitimationer, tillitskedjor och visionen om ett ekosystem för identiteter och behörigheter.

Vi ser fram emot att träffa er där!